Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

Online Supervisorencursus Groepstherapie van 12 uur

20-06-2022 | Algemeen

Doelgroep: ervaren groepstherapeuten die reeds NVP supervisor zijn Data 4 x vrijdagochtend van 9-12 uur: 14 oktober, 4 november, 18 november en 2 december 2022 Docent Willem de Haas Minimaal 10 deelnemers Opgave via secretariaat NVGP ( secretariaat@groepspsychotherapie.
Lees verder

Brandbrief MIND en NVvP over sluiten vestigingen GGZ aanbieders

24-05-2022 | Algemeen

Wij als NVGP delen de zorgen omtrent het sluiten van verschillende vestigingen van GGZ aanbieders, zoals in onderstaande brief beschreven. We staan geheel achter het verzoek van Wijzijnmind en de NVvP om tot een werkbare regulering van het zorgaanbod in de ggz te komen.
Lees verder

Online workshop 'Oplossingsgerichte groepstherapie: wat is er beter én wat kom je halen vandaag? '

11-05-2022 | Seminars

De NVGP organiseert een reeks online workshops over groepstherapie. Telkens op een donderdagavond om 18.30 uur.  De  tweede workshop vindt plaats op 9 juni 2022 en heeft als titel 'Oplossingsgerichte groepstherapie: wat is er beter én wat kom je halen vandaag? ' Deelname is gratis en beperkt tot 20 deelnemers.
Lees verder

Supervisoren gezocht door wereldpsychologen

25-03-2022 | Algemeen

De Wereldpsychologen zoeken supervisoren die belangeloos aan groepen hulpverleners supervisie willen geven. Expertise op het gebied van trauma- of vluchteling problematiek is een pre maar geen must. Het gaat vooral om het begeleiden vanuit je professie als supervisor van het proces van de hulpverleners die vrijwillige acute zorg verlenen aan de vluchtelingen uit Oekraïne.
Lees verder

NVGP in gesprek met NZa over groepstherapie in het ZPM

10-02-2022 | Algemeen

Afgelopen vrijdag vond een eerste, constructief overleg plaats tussen het NVGP-bestuur en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over een billijke vergoeding voor groepsbehandeling in het Zorgprestatiemodel (ZPM). De NZa is zich bewust van het probleem rond de groepsconsulten en werkt aan een verbetering van de tariefstructuur.
Lees verder

Groepstherapie in het Zorgprestatiemodel: DANK VOOR JULLIE STEUN!

17-01-2022 | Algemeen

De afgelopen twee weken is massaal gevolg gegeven aan onze oproep tot actie over de nadelige effecten van het zorgprestatiemodel (ZPM) voor groepsbehandelingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft talloze mails van groepstherapeuten en andere sympathisanten uit het werkveld mogen ontvangen.
Lees verder

Nieuwe factsheet groepstherapie

17-12-2021 | Algemeen

Nieuwe factsheet groepstherapie

De NVP heeft  de factsheet groepstherapie gepubliceerd.  NVGP-leden Willem de Haas, Wubbo Scholte en Anna Bartak hebben hier hard aan gewerkt. De factsheet geeft een omschrijving van groepspsychotherapie en is te downloaden via de website van de NVP.
Lees verder

NVP congres ‘Verkeerd verbonden’

10-12-2021 | Algemeen

NVP congres ‘Verkeerd verbonden’

Op 10 december nam onze bestuursvoorzitter Marc Daemen tijdens de Dag van de Psychotherapie deel aan een paneldiscussie. Samen met systeemtherapeute Karin Wagenaar en psychoanalytica Sacha de Reuver werd hij door Coen Verbraak geïnterviewd over de psychologie en biologie van menselijk contact in de klinische praktijk.
Lees verder

Lesgeven als co-docent? Het kan!

10-12-2021 | Algemeen

Bij de RINO Groep in Utrecht, Leiden en Rotterdam starten in het voorjaar 2022 maar liefst 18 nieuwe GZ-opleidingsgroepen met een NVGP-erkende cursus in het curriculum. Heb jij altijd al jouw ervaring als groepstherapeut willen doorgeven aan jonge collega’s? Maar zag je ertegen op om alleen voor een lesgroep te staan? Dan is dit je kans: onze NVGP-erkend docenten groepsdynamica zijn bereid om samen met jou les te geven zodat je het vak van hen kan afkijken.
Lees verder

Jaar gratis lidmaatschap IAGP

01-11-2021 | Algemeen

De International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP) biedt leden van de NVGP een jaar gratis lidmaatschap aan. Dit aanbod is bedoeld voor professionals, opleidelingen die met groepen werken.
Lees verder

De angst van de psychotherapeut

21-10-2021 | Algemeen

Regelmatig wordt onderzoek gedaan en gepubliceerd over angsten en de behandeling ervan bij patiënten. Over de angst van de (groeps)therapeut en hoe de therapeut daarmee om kan gaan is in de literatuur niet veel te vinden.
Lees verder

Netwerkers, creatieve geesten en organisatietalenten gezocht!

20-10-2021 | Algemeen

De NVGP is achter de schermen bezig om de PR-commissie van de vereniging uit te breiden met belangstellenden die creatieve ideeën hebben over hoe we ons als vereniging nog beter en prominenter op de kaart kunnen zetten.
Lees verder

Marc Daemen nieuwe voorzitter NVGP

03-06-2021 | Algemeen

De spreekwoordelijke voorzittershamer is op 2 juni jl. door José van Reijen overgedragen aan Marc Daemen. Na 4 Jaar van waardevolle dienst, van nieuwe ideeën, van netwerken, van organiseren, van vakkennis en van inspireren hebben José van Reijen en Niels Tinga hun bestuursfunctie neergelegd.
Lees verder

NVGP-Praktijkrichtlijnen Groepsbehandeling in de GGZ

05-10-2020

Vanaf heden kunt u op de website de NVGP-Praktijkrichtlijnen voor Groepsbehandeling in de (Geestelijke) Gezondheidszorg voor de GGZ vinden. De Richtlijnen zijn - onder redactie van Rob Koks en Pepijn Steures - geschreven door een 25 tal auteurs, allen experts in de praktijk van groepstherapie.
Lees verder

Richtlijn GGZ en corona

05-08-2020 | Corona

Als vereniging volgen we de richtlijn GGZ en Corona. Deze is gemaakt met input van GGZ-Instellingen, NVvP, P3NL, V&VN, NIP, VVNG en GGZ Nederland, is gebaseerd op de RIVM-richtlijnen en goedgekeurd door het RIVM.
Lees verder