Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

Podcastserie Leerboek groepspsychotherapie

03-01-2023 | Algemeen

Luister mee naar de allereerste podcastaflevering bij het nieuwe Leerboek groepspsychotherapie. In de eerste podcastaflevering  gaan hoofdredacteuren Piet J. Verhagen en Arnout ter Haar in gesprek met voorzitter Marc Daemen over de opleiding en de NVGP.
Lees verder

NVGP en Psyflix maken serie over groepstherapie.

06-12-2022 | Algemeen

It’s a wrap! De eerste aflevering van onze serie over groepstherapie is ingeblikt. Onze voorzitter Marc Daemen demonstreert daarin hoe om te gaan met vaak voorkomende lastige groepssituaties.  Het doel van onze samenwerking met Psyflix is de kracht, schoonheid en kennis van groepstherapie overbrengen aan collega’s in de gezondheidszorg.
Lees verder

IAGP online training 'Rouw en verlies'

06-12-2022 | Algemeen

IAGP online training

Op 17 en 18 december van 17.00 tot 18.45 geeft Mary Sussillo, vooraanstaand psychoanalytica en gespecialiseerd in rouw en verlies, een volgende belangrijke training voor Oekraïense collega's: ' Loss and Mourning in Times of Communal Upheavel: Theory, Technique and Group Process.
Lees verder

In memoriam Morris Nitsun (1943 - 2022)

21-11-2022 | Algemeen

Door Monique Leferink op Reinink   Bedroefd namen we kennis van het overlijden van Morris Nitsun. In het voorjaarsnummer van Groepen zullen we uitgebreid stilstaan bij de betekenis van deze minzame, indrukwekkende groepspsychotherapeut.
Lees verder

Nieuws over het ZPM: hoe registreer en declareer je groepsconsulten?

29-09-2022 | Algemeen

Op verzoek van verschillende zorgaanbieders heeft het programma een aantal voorbeelden opgesteld van de registratie en declaratie van groepsconsulten. De voorbeelden laten verschillende scenario’s zien, zowel situaties waarin de realisatie gelijk is aan de planning als situaties waarin de realisatie afwijkt van de planning.
Lees verder

Interviewboek. CliŽnten aan het woord over hun ervaringen met groepstherapie.

15-09-2022 | Algemeen

Eind 2021 verscheen het boek van Mark Kinet: 'Beter en wijzer door psychotherapie. 31 patiënten vertellen het zelf.' In dit boek doen cliënten verslag van hun ervaringen met psycho-analytische psychotherapie.
Lees verder

Online Vlaams-Nederlandse intervisiegroep rond groepstherapie

15-09-2022 | Algemeen

Tijdens het recente wereldcongres voor persoonsgerichte therapie in Kopenhagen hebben Trees Depoorter en onze voorzitter Marc Daemen het plan opgevat om een online Vlaams-Nederlandse intervisiegroep rond groepstherapie te starten.
Lees verder

Free One Year Trial (FOYT) lidmaatschap van de IAGP

14-09-2022 | Algemeen

De International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP, opgericht in 2003) is een netwerk van professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van groepspsychotherapie en groepsprocessen over de gehele wereld op het gebied van theorie, klinische praktijk, training, onderwijs, onderzoek en advies.
Lees verder

Betere tarieven voor groepsconsulten in het ZPM!

30-06-2022 | Algemeen

Vandaag vernamen we uit betrouwbare bron dat het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten meer indirecte tijd toe te wijzen aan groepsbehandeling en dat de NZa volgende week nieuwe tarieven voor groepsconsulten zal publiceren.
Lees verder

Brandbrief MIND en NVvP over sluiten vestigingen GGZ aanbieders

24-05-2022 | Algemeen

Wij als NVGP delen de zorgen omtrent het sluiten van verschillende vestigingen van GGZ aanbieders, zoals in onderstaande brief beschreven. We staan geheel achter het verzoek van Wijzijnmind en de NVvP om tot een werkbare regulering van het zorgaanbod in de ggz te komen.
Lees verder

Supervisoren gezocht door wereldpsychologen

25-03-2022 | Algemeen

De Wereldpsychologen zoeken supervisoren die belangeloos aan groepen hulpverleners supervisie willen geven. Expertise op het gebied van trauma- of vluchteling problematiek is een pre maar geen must. Het gaat vooral om het begeleiden vanuit je professie als supervisor van het proces van de hulpverleners die vrijwillige acute zorg verlenen aan de vluchtelingen uit Oekraïne.
Lees verder

NVGP in gesprek met NZa over groepstherapie in het ZPM

10-02-2022 | Algemeen

Afgelopen vrijdag vond een eerste, constructief overleg plaats tussen het NVGP-bestuur en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over een billijke vergoeding voor groepsbehandeling in het Zorgprestatiemodel (ZPM). De NZa is zich bewust van het probleem rond de groepsconsulten en werkt aan een verbetering van de tariefstructuur.
Lees verder

Groepstherapie in het Zorgprestatiemodel: DANK VOOR JULLIE STEUN!

17-01-2022 | Algemeen

De afgelopen twee weken is massaal gevolg gegeven aan onze oproep tot actie over de nadelige effecten van het zorgprestatiemodel (ZPM) voor groepsbehandelingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft talloze mails van groepstherapeuten en andere sympathisanten uit het werkveld mogen ontvangen.
Lees verder

Nieuwe factsheet groepstherapie

17-12-2021 | Algemeen

Nieuwe factsheet groepstherapie

De NVP heeft  de factsheet groepstherapie gepubliceerd.  NVGP-leden Willem de Haas, Wubbo Scholte en Anna Bartak hebben hier hard aan gewerkt. De factsheet geeft een omschrijving van groepspsychotherapie en is te downloaden via de website van de NVP.
Lees verder

De angst van de psychotherapeut

21-10-2021 | Algemeen

Regelmatig wordt onderzoek gedaan en gepubliceerd over angsten en de behandeling ervan bij patiënten. Over de angst van de (groeps)therapeut en hoe de therapeut daarmee om kan gaan is in de literatuur niet veel te vinden.
Lees verder

Netwerkers, creatieve geesten en organisatietalenten gezocht!

20-10-2021 | Algemeen

De NVGP is achter de schermen bezig om de PR-commissie van de vereniging uit te breiden met belangstellenden die creatieve ideeën hebben over hoe we ons als vereniging nog beter en prominenter op de kaart kunnen zetten.
Lees verder

Marc Daemen nieuwe voorzitter NVGP

03-06-2021 | Algemeen

De spreekwoordelijke voorzittershamer is op 2 juni jl. door José van Reijen overgedragen aan Marc Daemen. Na 4 Jaar van waardevolle dienst, van nieuwe ideeën, van netwerken, van organiseren, van vakkennis en van inspireren hebben José van Reijen en Niels Tinga hun bestuursfunctie neergelegd.
Lees verder

NVGP-Praktijkrichtlijnen Groepsbehandeling in de GGZ

05-10-2020

Vanaf heden kunt u op de website de NVGP-Praktijkrichtlijnen voor Groepsbehandeling in de (Geestelijke) Gezondheidszorg voor de GGZ vinden. De Richtlijnen zijn - onder redactie van Rob Koks en Pepijn Steures - geschreven door een 25 tal auteurs, allen experts in de praktijk van groepstherapie.
Lees verder