Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

Filmdebuut over groepstherapie

02-05-2024 | Algemeen

Filmdebuut over groepstherapie

Momenteel wordt in samenwerking met de VPRO en De Ontmoeting, een financieringstraject voor jonge filmmakers, een korte film over groepstherapie gemaakt. Jop Leuven, die zelf in groepstherapie is geweest, zal zijn ervaringen verwerken in zijn regiedebuut Marleen.
Lees verder

Laatste workshop Marijke Arendsen Hein

05-04-2024 | Algemeen

Op 16 maart 2024 gaf Marijke Arendsen Hein haar allerlaatste workshop. Bij de studiedag georganiseerd door onze sector Psychodrama verzorgde Marijke samen met Jan van Trier de workshop 'Psychodrama en TA'.  Na een zeer geslaagde studiedag werd Marijke in het zonnetje gezet met een mooi boeket bloemen.
Lees verder

AI in de spreekkamer

18-03-2024 | Algemeen

In het septembernummer van Groepen 2023  verkende Salvatore Vitale de mogelijkheden en beperkingen van AI in het algemeen en ChatGPT in het bijzonder voor groepspsychotherapie.  In het artikel 'ChatGPT en groepspsychotherapie' onderzoekt hij de kansen en uitdagingen van ChatGPT en andere vormen van kunstmatige intelligentie.
Lees verder

16 maart 2024 Studiedag psychodrama

08-02-2024 | Seminars

Op zaterdag 16 maart 2024 wordt weer een studiedag georganiseerd door onze sector psychodrama. Thema van deze studiedag is 'Psychodrama en TA'.  Met Marijke Arendsen Hein en Jan van Trier. Meer informatie en
Lees verder

Internetconsultatie wetswijziging beroepenstructuur

08-02-2024 | Algemeen

De openbare internetconsultatie van het ministerie van VWS over de wijziging van de Wet BIG in het kader van de nieuwe beroepenstructuur is gestart. Deze internetconsultatie over het wetsvoorstel is een cruciale eerste stap in het proces om de Wet BIG te wijzigen om de nieuwe beroepenstructuur te realiseren.
Lees verder

Piet Verhagen wint Oskar Pfister prijs

18-12-2023 | Algemeen

NVGP-lid Piet Verhagen heeft de prestigieuze Oskar Pfister prijs gewonnen van de American Psychiatric Association. Piet is als psychiater werkzaam bij GGz Centraal en hij is bijzonder hoogleraar aan de KU Leuven. Én hij maakt al jarenlang deel uit van de redactie van ons tijdschrift Groepen.
Lees verder

Call for workshops NVGP-congres

23-11-2023Het komende NVGP-congres van 22 maart 2024 zal gaan over emoties; emoties in de groep én emoties bij de therapeut. Daniël Helderman en Frans Schalkwijk zullen in de ochtend de keynote-lezingen verzorgen en Bruno Hillewaere zal in het middagprogramma met de congresdeelnemers aan de slag gaan.
Lees verder

Podcastserie Leerboek groepspsychotherapie

23-11-2023 | Algemeen

Luister mee naar de podcastserie bij het nieuwe Leerboek groepspsychotherapie. Elke aflevering spreken hoofdredacteuren Piet J. Verhagen en Arnout ter Haarmet een of meer gasten en laten zo diverse facetten van psychotherapie in groepen aan bod komen.
Lees verder

Vanaf nu op Psyflix: NVGP serie over groepstherapie

24-07-2023 | Algemeen

De eerste afleveringen van onze serie over groepstherapie staan online op psyflix.net. Onze voorzitter Marc Daemen demonstreert daarin hoe om te gaan met vaak voorkomende lastige groepssituaties. Een preview is beschikbaar.
Lees verder

Online workshop 28-6 'In de knel door een parellel' door Katelijne Robbertz

09-06-2023 | Algemeen

Deze workshop is vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de reservelijst.  In de knel door een parallel door Katelijne Robbertz Vaak horen we erover in de groepsdynamica, een parallelproces, maar wat is dat nu precies? Hoe vaak komt het voor en op welke plekken? Kan het kwaad of heeft het ook goede eigenschappen?  Deze workshop gaat over het herkennen van parallelprocessen, en weten wat ermee te doen.
Lees verder

Online workshop door Rosi Reubsaet 16 mei

01-05-2023 | Algemeen

De NVGP organiseert een reeks online workshops over groepstherapie. Deze vinden eens in de twee maanden plaats op een dinsdag- of donderdagavond van 18.30 tot 19.45. Deelname is gratis en beperkt tot 20 deelnemers.  Deze workshop is vol! Dinsdag 16 mei 18.
Lees verder

Vacature Opleidings- commissie NVGP

14-04-2023Wij zoeken jou: een bevlogen groepstherapeut die met ons mee wil denken en de kwaliteit hoog wilt houden! De Opleidingscommissie (OC) bestaat uit 5 betrokken en gezellige leden, we worden ondersteund door Melinda van Leeuwen als onze vaste secretaresse.
Lees verder

NVGP en Psyflix maken serie over groepstherapie.

06-12-2022 | Algemeen

It’s a wrap! De eerste aflevering van onze serie over groepstherapie is ingeblikt. Onze voorzitter Marc Daemen demonstreert daarin hoe om te gaan met vaak voorkomende lastige groepssituaties.  Het doel van onze samenwerking met Psyflix is de kracht, schoonheid en kennis van groepstherapie overbrengen aan collega’s in de gezondheidszorg.
Lees verder

In memoriam Morris Nitsun (1943 - 2022)

21-11-2022 | Algemeen

Door Monique Leferink op Reinink   Bedroefd namen we kennis van het overlijden van Morris Nitsun. In het voorjaarsnummer van Groepen zullen we uitgebreid stilstaan bij de betekenis van deze minzame, indrukwekkende groepspsychotherapeut.
Lees verder

Nieuws over het ZPM: hoe registreer en declareer je groepsconsulten?

29-09-2022 | Algemeen

Op verzoek van verschillende zorgaanbieders heeft het programma een aantal voorbeelden opgesteld van de registratie en declaratie van groepsconsulten. De voorbeelden laten verschillende scenario’s zien, zowel situaties waarin de realisatie gelijk is aan de planning als situaties waarin de realisatie afwijkt van de planning.
Lees verder

Interviewboek. Cliƫnten aan het woord over hun ervaringen met groepstherapie.

15-09-2022 | Algemeen

Eind 2021 verscheen het boek van Mark Kinet: 'Beter en wijzer door psychotherapie. 31 patiënten vertellen het zelf.' In dit boek doen cliënten verslag van hun ervaringen met psycho-analytische psychotherapie.
Lees verder

Online Vlaams-Nederlandse intervisiegroep rond groepstherapie

15-09-2022 | Algemeen

Tijdens het recente wereldcongres voor persoonsgerichte therapie in Kopenhagen hebben Trees Depoorter en onze voorzitter Marc Daemen het plan opgevat om een online Vlaams-Nederlandse intervisiegroep rond groepstherapie te starten.
Lees verder

Free One Year Trial (FOYT) lidmaatschap van de IAGP

14-09-2022 | Algemeen

De International Association for Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP, opgericht in 2003) is een netwerk van professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van groepspsychotherapie en groepsprocessen over de gehele wereld op het gebied van theorie, klinische praktijk, training, onderwijs, onderzoek en advies.
Lees verder

Betere tarieven voor groepsconsulten in het ZPM!

30-06-2022 | Algemeen

Vandaag vernamen we uit betrouwbare bron dat het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten meer indirecte tijd toe te wijzen aan groepsbehandeling en dat de NZa volgende week nieuwe tarieven voor groepsconsulten zal publiceren.
Lees verder

Brandbrief MIND en NVvP over sluiten vestigingen GGZ aanbieders

24-05-2022 | Algemeen

Wij als NVGP delen de zorgen omtrent het sluiten van verschillende vestigingen van GGZ aanbieders, zoals in onderstaande brief beschreven. We staan geheel achter het verzoek van Wijzijnmind en de NVvP om tot een werkbare regulering van het zorgaanbod in de ggz te komen.
Lees verder

Marleen

Marleen