Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

De NVGP ZOEKT JOU ALS ONDERZOEKSAMBASSADEUR

20-04-2021

Ben jij geïnteresseerd in therapiegroepen en in wetenschappelijk onderzoek dan zoekt de NVGP jou. Voor een project in samenwerking met Prof. dr. Sandra Schruijer en Prof. dr. Petru Curşeu zijn wij op zoek naar een enthousiaste groep die zich wil committeren aan een nieuw project als ambassadeur van een onderzoek.

De NVGP heeft recent de samenwerking gezocht met beide hoogleraren om verder wetenschappelijk onderzoek over verschillende fenomenen binnen groepstherapie te promoten en vorm te geven. Zij hebben deze uitnodiging met veel enthousiasme aangenomen. Sandra Schruijer is hoogleraar Organisatiewetenschap, Departement Bestuurs- en  Organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij directeur van Professional Development International BV. Haar directe collega, Petru Curşeu, is Professor of Applied Social Psychology at “Babeş-Bolyai” University, Cluj-Napoca, Romania en Professor of Organizational Behavior aan de Open Universiteit in Nederland.

De plannen voor het onderzoek zijn al een eind op streek, o.a. is er al een eerste opzet van een vragenlijst opgesteld, zijn er ideeën hoe het onderzoek uit te rollen en welk platform daarvoor te gebruiken.

Het bestuur wil een groep van ambassadeurs samenstellen die het bestuur en de onderzoekers ondersteunt om het onderzoek uit te voeren.

De ambassadeurs wordt o.a. gevraagd om mee te denken met praktische en inhoudelijke factoren aangaande het onderzoek en om de afname van de vragenlijsten op zich te nemen of te faciliteren. Te denken valt aan het nadenken over het moment van afname, het meedenken hoe een zo groot mogelijke groep te bereiken, het uitzoeken welke soort groepen geschikt zijn voor deelname. Het uiteindelijke doel is dat het onderzoek wordt uitgerold binnen verschillende groepen in het land. De data die daardoor beschikbaar komt kan worden gebruikt om verschillende vraagstukken te beantwoorden. Antwoorden die in de huidige tijd van evidence based behandeling van zeer toegevoegde waarde zijn.

De groep van ambassadeurs:

  • stimuleert deelname aan het onderzoek
  • zorgt ervoor dat de vragenlijsten in hun omgeving worden uitgezet
  • voorziet de onderzoekers van informatie waar nodig
  • denkt mee over ethische kwesties/dilemma’s
  • heeft een consulterende rol

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering is in overleg en te denken valt aan enkele (online) vergaderingen per jaar met de onderzoekers en het bestuur. Eveneens wordt er van jou als ambassadeur een praktische inzet gevraagd zoals het verspreiden van de vragenlijsten in jouw directe omgeving en het geven van voorlichting over het onderzoek binnen verschillende ggz teams/instellingen in de verschillende regio’s van het land. Dit met als doel om bereidwilligheid voor deelname te creëren en de hulpverleners te enthousiasmeren zodat zij en hun groepen zullen participeren. In overleg is ondersteuning mogelijk door het secretariaat van de NVGP.

Wat wij zoeken

Wij zoeken enthousiaste mensen die bereid zijn om de handen uit de mouw te steken. Je bent zelf groepstherapeut(e) en je hebt een interesse voor wetenschappelijk onderzoek en/of groepstherapie in haar verschillende vormen.

Wat geeft het jou

Het geeft je een unieke kans om samen te werken met twee professoren en andere ambassadeurs. Het geeft je DE kans om bij te dragen aan het op de kaart zetten van onderzoek naar groepstherapie.
Eventueel gemaakte reiskosten zullen worden vergoed.

Als je interesse hebt stuur dan naam en contactgegevens naar het secretariaat van de NVGP voor 15 mei 2021. Mocht je vragen hebben dan kan je contact op nemen met K. van Hest door een mail te sturen naar secretariaat@groepspsychotherapie.nl

Overig nieuws