De wereld staat op zijn kop door het uitbreken van het coronavirus, en alle maatregelen die dat tot gevolg heeft.  We realiseren ons dat er hierdoor veel uitdagingen op je af komen, zowel privé als in je rol als behandelaar en groepstherapeut en als opleider NVGP. Als het gaat om opleidingen volgen/geven in groepsdynamica en groepstherapie willen we je graag zo veel mogelijk duidelijkheid geven. We versoepelen tijdelijk de regels om het de opleidelingen mogelijk te maken hun opleiding voort te zetten en om het de opleiders mogelijk te maken hun cursus, supervisie en leertherapie online voort te zetten. De wijzigingen gelden tijdelijk: na verandering van de richtlijnen met betrekking tot face-to-face contact van de overheid zullen de oude reglementen weer van toepassing zijn.

Tijdelijke wijzigingen van het opleidingsreglement
Voor opleiders en cursisten: tijdelijk 100% online onderwijs toegestaan.

Zolang de richtlijnen van de overheid stellen dat face-to-face contact beperkt moet worden is het volledig online aanbieden van basis- en vervolgcursussen toegestaan. Dit geldt ook voor modules. Het is belangrijk dat cursussen door kunnen gaan om geen vertraging op te lopen in het onderwijs, zoals bijvoorbeeld bij de gz- de PT- of de KP-opleiding, waarbij inhalen van (veel) onderdelen niet tot de realistische mogelijkheden behoort.

Leertherapie: tijdelijk 100% online leertherapie toegestaan                                                                        
Sommige leergroepen werken al (gedeeltelijk) online. Zolang er sprake is van beperking van het contact is dit voor alle leergroepen toegestaan.

Supervisie krijgen/geven:
Ook supervisie mag tijdelijk volledig online gegeven worden

Verlenging van de termijn voor registratie of herregistratie                                                                                           
Als je door de coronacrisis je niet op tijd kunt registreren als Groepstherapeut-NVGP of Specialistisch Groepstherapeut-NVGP, of als opleider, of je niet tijdig kunt herregistreren, kun je hiervoor standaard zes maanden uitstel krijgen. We vragen je om hierover een mail te sturen naar de secretaresse van de Opleidingscommissie, Melinda van Leeuwen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot
Niet in alle situaties is het online voortzetten van een groep of cursus de beste oplossing.  Allerlei overwegingen spelen daarbij een rol, bijvoorbeeld het belang van continuïteit van groepen en opleiding versus de kwaliteit die geboden kan worden. Wil men online doorgaan met een groepstherapie of een cursusgroep, dan vraagt dat (nieuwe) commitment van de deelnemers, en wat als één of twee van hen niet verder willen op deze basis? De vereniging wil hierin met je meedenken. 
Voor velen van ons is het online werken en opleiden nieuw en erg wennen. Veel van ons zijn aan het uitzoeken en experimenteren hoe we dit het beste vorm kunnen geven. Er zijn online webinars over groepstherapie die daar bijvoorbeeld bij kunnen helpen.
We kunnen de NVGP als platform gebruiken om ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Onze Nieuwsbrief staat de komende periode in het teken van het delen van de ervaringen van onze leden met het online (en ook nog live of blended ) groepstherapie en lesgeven, zodat we van elkaar kunnen leren en niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden.   

Bijdragen aan de Nieuwsbrief zijn van harte welkom: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kan je specifiek vragen stellen aan de Opleidingscommissie via hetzelfde emailadres.

Joomla SEF URLs by Artio