Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

Hoogsensitiviteit: wetenschap en praktijk

07-11-2024 De Basiliek, VeenendaalMeer informatie: https://www.leidscongresbureau.nl/events/congres-hoogsensitiviteit-s2403

Hoogsensitiviteit, ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd, verwijst naar een gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving welke erfelijk is. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren intensere emoties en merken subtielere details op in hun omgeving. Er is vaak sprake van een diepgaandere verwerking van informatie. Hoogsensitieve personen zijn daarnaast vaak empathisch en invoelend.
 
Hoogsensitiviteit wordt niet gezien als een stoornis, maar als een persoonlijkheidskenmerk. Men verwacht dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Hoogsensitieve mensen kunnen gevoeliger zijn voor overprikkeling en kunnen daardoor sneller last hebben van stress, vermoeidheid en overweldigende emoties. Hoogsensitieve mensen kunnen ook in de geestelijke gezondheidszorg terecht komen en krijgen mogelijk niet de passende hulp of begeleiding die ze daadwerkelijk nodig hebben. De kans bestaat dat hoogsensitiviteit niet herkend wordt en dat het verward wordt met bijvoorbeeld ASS of ADHD.

Toon overzicht