Als je een modulaire cursus of activiteit wilt geven kan je een programma ontwikkelen dat voldoet aan de contouren, die je kunt vinden op de website onder contouren. Een module kan een kleine omvang hebben van bijvoorbeeld een dagdeel of een dag of een cursus van maximaal 30 uur. Je kunt deze op de ‘vrije’ markt aanbieden, of werken via een opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een RINO. Om een module te geven hoef je geen officiële ‘cursusgever’ van de vereniging te zijn. Wil je de module erkend hebben door de vereniging dan moet je het programma ter accreditatie voorleggen aan de opleidingscommissie. Deze zal je programma toetsen aan de voorwaarden waaraan een modulaire activiteit moet voldoen.
Als je een basiscursus of een specialistische cursus wilt geven moet je officieel cursusgever van de vereniging zijn. Je kunt je voor een screening voor het cursusgeverschap aanmelden als je drie jaar lid bent van de vereniging. In het opleidingsreglement op de website wordt beschreven aan welke competenties een cursusgever moet voldoen. In artikel 8.2.3.1 staat vermeld dat je voor deze screening een draaiboek moet aanleveren. In de praktijk betekent dit dat de screeners je zullen vragen een dag(deel) van een lesprogramma te omschrijven. Het gaat erom dat ze kunnen beoordelen of je in staat bent om doel, werkwijze en werkvormen van een cursusdag te omschrijven en of je oog hebt voor het proces dat tijdens een cursusdag plaatsvindt. Als je gescreend bent kun je het draaiboek ter accreditatie voorleggen aan de opleidingscommissie. Deze zal jouw programma toetsen aan de voorwaarden waaraan een basiscursus respectievelijk specialistische cursus moet voldoen (zie ‘contouren’ op de website).

Vragen over bovenstaande kun je richten aan Melinda van Leeuwen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zij zorgt dat je vragen bij de Opleidingscommissie terecht komen.